VMR blokje
Kennis­netwerk voor milieu-, water- en natuur­beschermings­recht 

Agenda

2021 Activiteit
14 oktober
donderdag
Dag van de Omgevingswet
Provinciehuis, Utrecht
4 november
donderdag
09:30 tot
16:30
VMR Actualiteitendag 2021
Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht en ONLINE
25 november
donderdag
14:00 tot
17:00
VMR Leergang Natuur
Hybride: in Utrecht en online

Nieuws

Concrete acties nodig voor meer capaciteit handhaving milieurecht

Datum: 08 september 2021  -  Auteur: Marleen Velthuis
Als advocaat is het misschien wat opmerkelijk om te pleiten voor concrete acties om de capaciteit te verhogen van de omgevingsdiensten, NVWA, IL&T,... Lees meer

Actuele Engelse vertaling Omgevingswet

Datum: 15 juli 2021  -  Auteur: Secretariaat VMR
Vandaag is de eerste vertaling van de gehele vastgestelde Omgevingswet gepubliceerd op de website van het Informatiepunt Leefomgeving: IPLO.nl. De ... Lees meer

VMR Jong over energietransitie

Datum: 01 juli 2021  -  Auteur: Christine Strating
Op dinsdag 8 juni 2021 vond de eerste bijeenkomst plaats van de werkgroep VMR Jong. Nadat de werkgroep in het voorjaar van 2020 voor de eerste keer... Lees meer

VMR Leergang

VMR Leergang

Tijdens de VMR Leergang brengt een team van deskundige sprekers u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen voor een specifiek onderwerp, zoals bodem, geluid en natuurbescherming. Zij nemen u diepgaand mee in de huidige en toekomstige regelgeving. De bijeenkomsten bieden u zicht op de gevolgen van nieuwe juridische kaders voor de huidige praktijk.

Promotieonderzoeken

Agenda voor promoties:

Marine Protected Areas in Areas beyond National Jurisdiction: Identifying and Addressing Gaps, Wen Duan, University of Utrecht, 10 mei 2021

VMR Scriptieprijs 2021

Tweejaarlijks beoordeelt een jury ingezonden scripties over het internationaal of nationaal milieu-, water- of natuurbeschermingsrecht. De beste scriptie ontvangt de VMR Piet Gilhuis Scriptieprijs.

In het najaar van 2021 selecteert de jury de beste scriptie.

De uitreiking vindt plaats tijdens de VMR Actualiteitendag 2021 op 4 november.

Voor inzending komen in aanmerking de aan een Nederlandse universiteit, Hbo-opleiding of bestuursacademie met een voldoende beoordeelde afstudeerscripties op het terrein van het milieurecht, beoordeeld in de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 augustus 2021.

Uw inzending ontvangen wij graag uiterlijk 1 september 2021.

Meer over de scriptieprijs

Bijeenkomsten

De vereniging organiseert gedurende het hele jaar bijeenkomsten over actuele onderwerpen. Sprekers komen uit verschillende sectoren en belichten gezamenlijk een thema, zodat u vanuit verschillende invalshoeken wordt geinformeerd en een genuanceerd beeld kunt ontwikkelen.

Tijdens de jaarlijkse VMR Actualiteitendag informeren deskundigen u kort en krachtig over de actuele ontwikkelingen in wetgeving en jurisprudentie.

Bekijkt u hier de agenda.

Werkgroepen

Leden kunnen deelnemen aan werkgroepen voor een diepgaandere uitwisseling van kennis en ervaring. Uit de werkgroepen kunnen preadviezen of suggesties voor themamiddagen naar voren komen.

Op dit moment zijn drie werkgroepen actief:

- de werkgroep mondiale duurzaamheid en recht;

- de werkgroep vergunningverlening, toezicht en handhaving;

- de werkgroep milieucriminaliteit.

Meer over werkgroepen

Publicaties

In de publicaties van de vereniging vindt u een grote hoeveelheid kennis over actuele onderwerpen. Soms bevat de publicatie de bijdragen die tijdens een themamiddag zijn besproken. Ook kan een groep auteurs gezamenlijk een preadvies publiceren.

U kunt de recent verschenen publicaties bestellen via het secretariaat.

De korte verslagen van de bijeenkomsten verschijnen in het vaktijdschrift Milieu en Recht.

Bekijk de publicaties

VMR bijeenkomsten en opleidingspunten NOvA

De VMR is niet bevoegd om aan het cursusaanbod opleidingspunten voor advocaten toe te kennen. U kunt als advocaat met het volgen van onze bijeenkomsten toch opleidingspunten behalen. Aan de hand van artikel 4.4, vierde lid, van de Verordening op de advocatuur kunt u zelf beoordelen of een cursus voldoet aan de voorwaarden voor puntwaardigheid. Leest u verder op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Wordt ook lid!

Wilt u gratis deelnemen aan bijeenkomsten en publicaties ontvangen?

Wilt u deel uitmaken van een kennisnetwerk en vakgenoten ontmoeten?

Wilt u met korting deelnemen aan de jaarlijkse VMR Actualiteitendag?