VMR blokje
Kennis­netwerk voor milieu-, water- en natuur­beschermings­recht 

VMR Jong over energietransitie

Geplaatst op 01-07-2021  -  Categorie: Blogs  -  Auteur: Christine Strating

Op dinsdag 8 juni 2021 vond de eerste bijeenkomst plaats van de werkgroep VMR Jong. Nadat de werkgroep in het voorjaar van 2020 voor de eerste keer bijeen is geweest om te brainstormen over activiteiten, heeft de organisatie van de eerste bijeenkomst door de coronacrisis even op zich laten wachten. Wij waren dan ook verheugd dat het op 8 juni zover was. 

Met VMR Jong willen we laagdrempelige bijeenkomsten organiseren voor young professionals in het omgevingsrecht, met ruimte voor uitwisseling van kennis en ervaring en netwerken. Deze elementen kwamen dan ook terug in de eerste bijeenkomst. Als thema kozen we voor de energietransitie. We trapten af met een break-outsessie, waarbij de deelnemers zich in kleine groepjes aan elkaar konden voorstellen. Daarna gaf Kars de Graaf, hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid aan de RUG, een presentatie over juridische uitdagingen die spelen bij de energietransitie en waarvoor de universiteit om advies wordt gevraagd. Renske van Ekdom, advocaat bij Vattenfall, gaf een inkijkje in de vele facetten en belangen die spelen bij een bedrijf dat met nieuwe projecten een actieve bijdrage levert aan de energietransitie. Politiek speelt een belangrijke rol bij het versnellen van de energietransitie en het weghalen van (juridische) drempels. Het inhoudelijke gedeelte eindigde met een break-out sessie, waarin deelnemers in groepjes nadachten over mogelijkheden tot het versnellen van de energietransitie. Na afloop van de bijeenkomst konden de deelnemers online blijven voor een digitale borrel. Er werd gezellig nagepraat. Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met 35 deelnemers.

Bij de volgende activiteit hopen we fysiek samen te kunnen komen. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws.